Kako nam joga pomaže da budemo zdravi?

Kako nam joga pomaže da budemo zdravi?

March 1, 2021 0 By sentient

Joga se, pored svoje mogućnosti da umiri um i poboljša izgled tela, često primenjuje i kao način da unapredimo naše zdravlje. Ovo je još jedan od razloga zbog kog me je privukla joga, želja da pomažem ljudima. Međutim, joga se razlikuje od savremenog medicinskog pristupa, koji od pacijenta zahteva da u svoje lečenje uloži novac i pomalo discipline u redovnom pijenju leka. Joga pruža trajne rezultate i osećaj postignuća ali za uvrat traži kontinuirani trud i disciplinu. Vremenom shvatamo da su nam svi ovi kvaliteti i te kako potrebni u ostalim aspektima života, ali i prestajemo da pružamo otpor i oni dobijaju spontan izraz pun lakoće, prosta želja da sistematično ispoljimo našu kreativnost.

Naše telo je savršen sistem i ono ima svoje metode lečenja. Ipak, ono nije samostalno, već deluje u sprezi sa našim umom. Doktori danas tvrde da većina bolesti ima psihosomatsko poreklo, što znači da se ta dva aspekta našeg bića ne mogu odvojiti, već se moraju posmatrati u celini, posebno kada govorimo o našem zdravlju. Kada dobijemo lek od doktora i on nas izleči, mi zaboravljamo da je na kraju naše telo bilo to koje se, uz pomoć tog leka, iscelilo. Uz to naš je um tada bio spreman da se odrekne bolesti, verovao je da će se to desiti. Placebo je jedan moćan fenomen koji govori tome u prilog. Zaboravljamo, uz sve ovo, da postavimo pitanje koji su pravi uzročnici bolesti. Zašto nam je imunitet slab? Zašto su nam određeni delovi tela skloni tegobama? Kakvu hranu pružamo našem telu, a kakvu našem umu?

Ajengar u svojoj knjizi navodi 88 zdravstvenih problema i mnoštvo asana koje ih leče, kao npr. prehlada, dijabetes, gastritis, razne deformitete, nesanicu itd. Pitate se kako asane leče? Tako što postavljanjem tela u određene položaje mi poboljšavamo cirkulaciju u tim regijama, i time podstičemo rad kako mišića, tako i organa. Krv donosi hranljive materije u aktivne regije, a odnosi štetne. Kao što, kada provodimo vreme vežbajući jednu veštinu postajemo u njoj sve bolji, tako i naše telo uči da šalje sve što je njegovim segmentima potrebno da bi funkcionisali što skladnije. Drugi aspekat lečenja putem joge je energetski. Kada vežbamo jogu mi se trudimo da dovedemo našu svest u aktivne delove tela, a posebno one koji pružaju otpor. Radimo na tome da otpustimo blokade opuštajući se i dišući kroz te regije. Prana, životna energija, povezuje se sa dahom, a naša svest je ta koja je upravlja i pojačava njen intenzitet. Svakim udahom prožimamo ciljanu regiju energijom, a izdahom otpuštamo stagnantnu energiju.

Dala sam jednu uopštenu sliku. Ukoliko imate neka pitanja slobodno ih ostavite u komentaru i rado ću na njih odgovoriti.
PS Ovo je apanasana, i ona blagotvorno utiče na leđa, nežno ih istežući, posebno u lumbalnom predelu, zatim na sve zglobove nogu, otklanja gasove, i pomaže kod konstipacije, menstrualnih grčeva i blago masira sve abdominalne organe.

Hvala!
Sentient sentientima.

Slikao Stefan Jovanović (@spark_visualart).

Izvor:

Ajengar. “Svetlost joge”, 2015, Biblioteka ISTOK – ZAPAD, Novi Sad.