Karnapidasana i pripremanje za položaj

Karnapidasana i pripremanje za položaj

February 22, 2021 2 By sentient

Ovo je položaj puža – karnapidasana, a uz dodatak zatvaranja ušiju i preplitanja nogu pretvara se u pašini mudru. Izvodi se tako što iz halasane, položaja pluga, spustimo kolena na prostirku. Mnogi ljudi zbog stegnutosti zadnje strane tela ne mogu ni stopala da spuste iza glave, a kamoli kolena. Lepota joge nalazi se i u činjenici da je moguće prilagoditi njenu praksu potrebama svakog pojedinca. Svaku asanu možemo zameniti nekom jednostavnijom. Težnja je proizvesti trajne promene. To postižemo postepenim trudom, svesnim naporom.

Ovaj položaj je dobar primer. Ukoliko bismo pokušali da ga na silu zauzmemo, rizikovali bismo povredu vrata koji je ovde i te kako izložen. Naravno da to ne želimo. Umesto toga bolje nam je da prvo pokušamo da zauzmemo pripremu za halasanu postavljanjem kolena na čelo. U slučaju da bez problema ulazimo u halasanu, možemo oslanjanjem o vrhove nožnih prstiju polako spuštati kolena pored ušiju. Ključno je biti strpljiv, jer rađenjem vežbi za koje telo nije spremno taložimo tenzije, kako fizičke tako i energetske, umesto da ih oslobađamo.

Ako vas ova slika vuče da probate i sami zgodno je da znate još par stvari. Položaj ne treba da radite ukoliko imate problema sa kičmenim diskusima, ukoliko ste trudni ili imate menstruaciju. Telo lakše ulazi u položaj i mnogo se lakše isteže ukoliko je prethodno zagrejano. Takođe ste verovatno uveče rastegljiviji nego ujutro. Poželjno je raditi neke zagrevajuće vežbe prethodno, kako bismo se pripremili za istezanje. U položaju prenosimo težinu na ramena (nikako na vrat) i trudimo se da dišemo produženo i mirno. U slučaju da vam se dah ubrzava treba polako da ga napustite i pokušate neki drugi put. Još jedna bitna stvar jeste da nakon svakog položaja sledi kontra položaj, kako bismo povratili balans. Kao kontru ovom položaju fleksije možemo uraditi ekstenziju – matsjasanu, položaj ribe. Na kraju, svaku praksu završavamo kratkim predahom, kako bismo upili efekte naše prakse, a šavasana je naš omiljeni položaj za to. Uživajte! =)

Hvala!
Sentient sentientima.

Slikao Stefan Jovanović (@spark_visualart).

Izvori:

Desikačar. 2015. “Srce joge”, Babun, Beograd.