Rano ustajanje i brama murti

Rano ustajanje i brama murti

December 16, 2020 0 By sentient

Dugo sam nameravala da promenim režim spavanja. Uglavnom bih zaspala nešto nakon ponoći i budila se oko 8 ujutro, te spavala u proseku 7 i po sati. Razmišljala sam kako bi bilo sjajno da smanjim vreme spavanja i time dobijem još neki sat za delovanje. Na kursu za joga instruktora u Vidya Yoga školi imali smo jedno predavanje održano od strane dr Gordane Marković, koja je ujedno i ajurvedski doktor. Ona je govorila o značaju praćenja prirodnih tokova za naš organizam. Po Ajurvedi smatra se da je buđenje pre izlaska sunca najbolje za čovekov sistem, tačnije između 2 i 6 ujutro, i da će se odmah osećati budno i biti u stanju da energično obavlja svoje aktivnosti.

Iako sam dugo želela makar da isprobam takav režim na neko kraće vreme, standardni životni tokovi su me u tome ometali. Naša kultura nije tome prilagođena i većina zanimljivih aktivnosti, kao što su druženja i izlasci, se dešava noću. Pre par nedelja spontano je krenulo da mi se spava oko pola 11, i uvek bih se probudila oko pola 5. Uglavnom bih se osećala toliko budno da bih pre poželela da ustanem nego da se okrenem na drugu stranu. Otvorio se prozor mira i tišine u kom mogu bez ometanja da se posvetim aktivnostima koje smatram značajnim.

Nedavno zatim otkrila sam da se u jogičkom vokabularu to vreme naziva brama murta. Prema Vikipediji ono počinje u 4 i 24 i traje do 5 i 12, dok se prema Sadhguruu ono dešava od 3 i 30 do izlaska sunca (mada je rekao da se to odnosi na zemlje do 33. stepena geografske širine, te isključuje Srbiju). Drugi izvori kažu da se to vreme pomera u zavisnosti od vremena izlaska sunca, te da obuhvata 2 sata do izlaska sunca. Brama murta smatra se najboljim vremenom za sve vrste duhovnih praksi – jogu, meditaciju, pranajamu, mantru, molitvu… Koristeći se ajurvedskim terminom nazvali bismo ga satvičkim vremenom, kada je energija u atmosferi najpotentnija za razvoj svesti.

Ono što mogu sa sigurnošću da kažem jeste da je ova promena režima spavanja pratila drugu promenu u mom životu. Znatno sam povećala broj sati provedenih u praksi joge, što je to rezultiralo povećanom senzitivnošću na energetske tokove. Druga, racionalnija perspektiva je da se moje telo bolje odmara u ovom periodu spavanja, jer mi je trenutni prosek 6 sati. Bilo kako bilo, to je vredna promena. Možete i vi da pokušate. =)

Hvala!
Sentient sentientima.

Izvori
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Brahmamuhurtha
2. https://www.yogi.press/home/brahma-muhurta
3. https://isha.sadhguru.org/global/en/wisdom/article/brahma-muhurta-time-to-create-yourself
4. https://www.vidyayoga.net