Balasana

Balasana

December 4, 2020 0 By sentient

Reč bala na sanskritu znači dete. Drugi naziv za ovu asanu je šašankasana – položaj zeca. Ovo je odlična asana za odmor, posebno kao kontrapoložaj intenzivnim ekstenzijama, izvijanjima unazad, jer je u njemu kičma u fleksiji i opuštena. Takođe je dobra za umirivanje srčanog ritma, ali i za okretanje naše pažnje ka unutra. Sve ekstenzije podstiču ekstravertnost, dok fleksije podstiču introvertnost. Ova asana nam vrlo slikovito to objašnjava.

Izvođenje položaja


Noge su potpuno savijene u kolenima, a podkolenice i stopala su na prostirci. Grudi leže na nadkolenicama. Kolena su sastavljena, a čelo ispred kolena. Pete su rastavljene, što dalje jedna od druge, dok se prsti stopala dodiruju. Sedalni deo je na petama. Ruke mogu da budu ispružene ispred glave, u širini ramena, ili da opušteno leže uz noge. Takođe, jedna šaka može da hvata zglob druge iza leđa.
Ukoliko sedalni deo ne može da dođe na pete, položićemo šaku preko šake i
postaviti čelo na šake, a ukoliko to nije dovoljno možemo pesnicama poduprti čelo.

Efekti

Pored već navedenih, ovaj položaj nežno isteže vrat, ramena i leđa, kao i butine, kukove, skočne zglobove i stopala. Posebno je preporučljiv za ljude sa bolovima u leđima. S obzirom da je čelo oslonjeno o prostirku, podstiče se cirkulacija u predelu glave što ima brojne pozitivne efekte, od estetskih do zdravstvenih. Ovo je položaj u kom praktično grlimo sami sebe, što nam omogućuje dublji kontakt sa sobom. Poznato je da zagrljaj deluje umirujuće. Stoga, kada primetite da ste uznemireni zauzmite ovaj položaj na par minuta i primetićete olakšanje. U svojoj praksi joge primetila sam da se ljudi nakon nekih intenzivnijih asana za samo par trenutaka u ovom položaju odmore. Balasana je jedna od omiljenih joga asana.

Hvala!
Sentient sentientima.

Slikao Stefan Jovanović (@spark_visualart).