Joga i menstrualni problemi

Joga i menstrualni problemi

October 23, 2020 0 By sentient

Današnje vreme ne poštuje prirodne cikluse. Antropologija beleži mnoge primere društava, počevši od naših tradicionalnih, gde je žena bila izuzeta od dela poslova za vreme menstruacije. I, mada je jedna perspektiva bila da je ona tada nečista, ne menja se činjenica da ona ima ”poštedu”, te je u prilici da se odmori. Ova navodna nečistoća zapravo govori o tome da su je muškarci doživljavali opasnom, što ona možda i jeste. 😉

Druge kulture su čak imale menstrualne kuće, gde bi žene za vreme menstruacije živele, družile se i posvećivale sebi. Žena je prirodno osetljivija za vreme menstruacije, kako emotivno, tako i fizički. To je faza njenog čišćenja. Lično sam primetila da, ukoliko ne provodim bar neko vreme u tom periodu radeći stvari koje mi prijaju, osetiću bar blagu iritabilnost. Kapitalistički tempo ne izuzima nikoga, a na ženu je danas postavljen možda i veći teret.

Praksa joge nas opušta i ona je uvek vreme koje posvećujemo sebi, kada su samo zahtevi našeg tela bitni. Joga uravnotežuje hormone, toliko značajne za naše emotivno stanje. Osim toga, određeni položaji direktno utiču na naš reproduktivni sistem, te vremenom otklanjaju menstrualne probleme. Uz pomoć joge moguće je otkloniti bol, smanjiti obim krvarenja, te i produžiti trajanje ciklusa, a time i smanjiti učestalost menstruacije. Slika prikazuje jednu od asana lekovitih za ovaj problem. Šakama se prave pesnice, a one se postavljaju kao oslonac u predelu prepona i uz udah se podižu noge koliko mogu. Širina nogu ne prelazi širinu kukova, a mogu se čak i sastaviti nožni palčevi.

Treba uvažiti da je menstruacija prirodna i da nema ničeg prljavog u njoj. Joga čak ovo vreme posmatra kao veliki potencijal za duhovni napredak, za koji je neophodna senzitivnost koja je ženi data od strane prirode. Menstruacioni ciklus je povezan sa lunarnim ciklusom. Mnoge žene dobijaju menstruaciju za vreme mladog i punog meseca, koji sami po sebi izazivaju osetljivost kod ljudi, a posebno žena. Danas veliki broj žena pati od menstrualnih bolova. Iz perspektive ovog perioda kao čišćenja, to je znak da nešto ne otpuštamo. To mogu biti nesigurnosti povezane sa ženstvenošću, nagomilana emotivna teskoba, ali i nebriga o svom telu i opšta iscrpljenost. Bol je poziv tela u pomoć i nikako ga ne treba prihvatati kao normalan, uprkos tome što je široko prisutan u našem društvu.

Kada je u pitanju praksa joge za vreme menstruacije, ona je potpuno sigurna, mada se preporučuje nešto blaži pristup nego inače. Ovo posebno važi za žene koje u tom periodu mnogo krvare, koje bi, zbog činjenice da bilo koji fizički napor podstiče cirkulaciju, trebale da rade samo nežnije vežbe. Takođe, obrnuti položaji se izbegavaju, i mada su izuzetno lekoviti za menstrualne tegobe, treba da sačekaju da menstruacija prođe. Ono što je od najveće pomoći svim ženama sa menstrualnim problemima jeste joga nidra, koja teži da u čoveku izazove duboku relaksaciju i oslobađanje od nagomilanog stresa iz podsvesti.

Hvala!
Sentient sentientima.

Slikao: @spark_visualart (Instagram).

Reference:
1. Svami Muktananda Sarasvati. “Joga za žene”.