Kako sam ja počela da se bavim jogom?

Kako sam ja počela da se bavim jogom?

October 14, 2020 1 By sentient

Čas joge je vreme provedeno u nezi našeg bića. Tada se bavimo zdravljem našeg tela, njegovom snagom, izdržljivošću i prilagodljivošću. To je vreme kada dišemo punim plućima, kada se igramo i podsećamo se šta znači biti zaista prisutan i svestan. Ovo iskustvo se ne može opisati, ono se doživljava.

Pomenula sam ranije da me je joga misteriozno privukla k sebi. Razlog zbog kog sam, i pored brojnog posustajanja (a skloni smo da pronalazimo svašta preče od nas samih) nastavila, je moje tadašnje emotivno stanje. Ranije sam prilikom svakog pms-a, kao i punog, a često i mladog meseca, bila izuzetno nervozna. Taj unutrašnji nemir prelivao se i remetio mi odnose sa bliskim ljudima. Ometao me je i u svakodnevnim obavezama, jer bi izlivi emocija bili praćeni sukobima, a zatim potištenošću i bezvoljnošću. Mogla sam često da predvidim kada će se ti događaji desiti, ali nikako nisam mogla da ih zaustavim. Upala sam u začarani krug iz kog nisam umela da se izvučem.

Iz ove perspektive, zahvalna sam što me je taj bolan period naterao da se interesujem za tehnike razvijanja i upoznavanja sebe. Ljudsko biće ima izvanredne potencijale. Nismo li došli na ovaj svet da budemo najbolja verzija sebe, i poboljšamo sredinu u kojoj se nalazimo? Ja mislim da jesmo. Iako imam još mnogo da učim, uviđam po komentarima ljudi u mom okruženju da sam dosta napredovala. Mnogi me doživljavaju kao radosnu, ”go with the flow” osobu, punu razumevanja. Drago mi je da mogu da poslužim kao inspiracija ili smernica, i da uputim ljude ka jogi, kao psihološkoj disciplini koja mi je pomogla više nego mnoštvo pročitanih knjiga.

Hvala!
Sentient sentientima.